امروزه تزریق بوتاکس به عنوان جدیدترین درمان سردردهای میگرنی مطرح بوده و در حال حاضر یکی از متدهای روز درمان میگرن در کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا و اروپا به حساب می‌آید. این متد پس از بررسی‌های بسیار موفق، تأییدیه از سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) را دریافت کرده است.

تزریق بوتاکس به دلیل مزایای بسیار، طرفداران بی‌شماری در بین بیماران دارد و به عنوان بهترین درمان برای سردردهای میگرنی و همچنین درمان سردردهای مزمن روزانه (Chronic daily headache) شناخته می‌شود.

بوتاکس

بوتاکس یک نوروتوکسین یا همان سم است که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم تولید می‌شود. در صورتی که این باکتری توسط انسان بلعیده شود، می‌تواند در دستگاه گوارش سم بوتولینوم تولید کرده و منجر به بیماری بوتولیسم شود؛ که در نهایت باعث فلج عضلات و حتی مرگ فرد می‌گردد. اما وقتی نوروتوکسین بوتاکس به صورت تزریقی در عضلات استفاده می‌شود، کاملاً ایمن بوده و تنها موجب فلج موقتی و برگشت‌پذیر عضلات می‌شود. این ویژگی، بوتاکس را برای درمان برخی بیماری‌های عصبی مانند تیک چشمی (بلفارواسپاسم) یا تیک گردنی (دیستونی گردنی) و اخیراً برای درمان میگرن به یک گزینه مطمئن تبدیل کرده است. در دهه‌های گذشته، بیمارانی که جهت درمان چین و چروک پیشانی تحت تزریق بوتاکس قرار می‌گرفتند و به طور همزمان میگرن نیز داشتند، گزارش دادند که سردردهای میگرنی آن‌ها کاهش یافته است. این یافته‌ها باعث شد که دانشمندان تحقیقات گسترده‌تری درباره اثر بوتاکس بر درمان میگرن انجام دهند و در سال ۲۰۱۰، بوتاکس تأییدیه FDA را برای درمان میگرن مزمن دریافت کرد.

میگرن

میگرن به سردردهای مکرر گفته می‌شود که معمولاً یک طرف سر را درگیر کرده و با علائمی مانند بی‌اشتهایی، تهوع و استفراغ همراه است. دردهای میگرنی به حدی شدید هستند که می‌توانند عملکرد روزمره فرد را مختل کنند. تشخیص میگرن بر اساس برخی علائم مشخص صورت می‌گیرد؛ از جمله:
  1. سردرد به صورت یک طرفه
  2. شدت درد به صورت ضربان‌دار
  3. همراهی با حالت تهوع و استفراغ
  4. تکرار و شدت زیاد دردها
  5. حساسیت به نور و صدا
میگرن مزمن زمانی تشخیص داده می‌شود که فرد بیش از ۱۵ روز در ماه دچار سردرد بوده و حداقل ۸ روز آن مطابق با معیارهای میگرنی باشد؛ و این وضعیت به مدت تقریبی ۳ ماه ادامه داشته باشد.

مراقبت‌های بعد از تزریق بوتاکس میگرن

  1. از خم کردن سر و گردن به پایین و دراز کشیدن تا ۴ ساعت پس از تزریق خودداری کنید.
  2. تا ۲۴ ساعت از ماساژ دادن محل تزریق و استفاده از هرگونه کرم یا پماد بر روی محل تزریق بپرهیزید.
  3. شستن صورت را تا ۴ ساعت بعد از تزریق بوتاکس به تأخیر بیندازید.
  4. مصرف دخانیات، قلیان و سیگار تأثیر بوتاکس را در بیماران مبتلا به میگرن کاهش می‌دهد.
  5. تا ۲۴ ساعت از انجام فعالیت‌های ورزشی، استفاده از سونا، جکوزی و بخور خودداری کنید.
  6. تا ۱ ساعت مکرر پیشانی را چروک انداخته و اخم نکنید.
  7. برای کاهش احتمال کبودی، از مصرف قرص‌های سرماخوردگی، چای سبز، ویتامین E و جینسینگ تا ۳ روز بعد از تزریق بوتاکس خودداری کنید.
  8. در صورت مصرف آسپرین یا سایر داروهای رقیق‌کننده خون، حتماً قبل از تزریق با پزشک مشورت نمایید.

نحوه انجام تزریق بوتاکس میگرن

این تزریق تقریباً ۲۰ دقیقه زمان می‌برد. پزشک متخصص از سوزن‌های بسیار ظریف و کوتاه استفاده کرده و مقدار کمی بوتاکس را به صورت سطحی به ماهیچه‌های پوست وارد می‌کند. در هر درمان معمولاً ۳۱ تزریق در ۷ ناحیه اصلی سر و گردن انجام می‌شود. متداول‌ترین اثر جانبی تزریق بوتاکس، سوزش در محل تزریق است که با استفاده از پک یخ می‌توان آن را تسکین داد. در صورتی که پس از گذشت ۳-۶ ماه سردردهای میگرنی بازگشت، می‌توان تزریق بوتاکس را تمدید نمود؛ به طوری که با هر بار تمدید تعداد و شدت سردردهای میگرنی کاهش یافته و در برخی افراد پس از ۵-۶ بار تزریق، سردردها تقریباً به طور کامل از بین می‌روند.

سردردهای میگرنی چگونه درمان می‌شوند؟

برای درمان سردردهای میگرنی معمولاً باید به متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست مراجعه کرد. پس از ویزیت و تشخیص نوع میگرن، درمان به دو صورت زیر ارائه می‌شود:

۱. درمان دارویی

در این روش، پزشک داروهایی برای جلوگیری از ایجاد حملات میگرنی و همچنین تسکین درد در مرحله حاد بیماری تجویز می‌کند.

۲. درمان غیردارویی

در این روش، تغییرات سبک زندگی مانند اجتناب از غذاهای محرک، تنظیم برنامه خواب، انجام ورزش‌های سبک به صورت منظم، کاهش وزن، ترک سیگار و درمان مشکلات غدد درون‌ریز (مانند مشکلات تیروئید) توصیه می‌شود. در مواردی که درمان‌های دارویی و غیردارویی مؤثر نباشند یا بیماران به دلیل عوارض تمایلی به مصرف دارو نداشته باشند، تزریق بوتاکس به عنوان یک گزینه درمانی موثر در کاهش تعداد و شدت حملات میگرنی پیشنهاد می‌شود. همچنین این روش در درمان سردردهای تنشی در ناحیه پیشانی و پشت سر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آیا آماده تغییر کیفیت زندگی خود هستید؟

برای دریافت مشاوره تخصصی و کسب اطلاعات بیشتر درباره تزریق بوتاکس برای میگرن، همین امروز با شماره 02179527 بگیرید.
سردردهای میگرنی چگونه درمان می‌شوند؟​​​​​​​

به طور معمول باید برای درمان سردردهای میگرنی به متخصص مغز و اعصاب یا همان نورولوژیست مراجعه نماييد. پزشک پس از ویزیت بیمار و تشخیص نوع میگرن، اقدام به درمان‌ می‌کند. این درمان‌ها به دو صورت زیر هستند:
درمان دارویی بیمار: در این حالت پزشک متخصص داروهایی را برای جلوگیری از ایجاد سردردهای میگرنی و همچنین برطرف نمودن درد در مرحله حاد بیماری، برای بیمار تجویز می‌کند.
درمان غیر دارویی بیمار: در این روش پزشک متخصص از بیمار می‌خواهد مواردی مانند عدم استفاده از غذاهای محرک، تنظیم برنامه خواب، انجام ورزش‌های سبک و منظم به صورت روزانه، کم کردن وزن، ترک سیگار، درمان مشکلات غدد درون ریز مثل مشکلات تیروئید و … را انجام دهد.
​​​​​​​
گاهی ممکن است با درمان‌های دارویی و غیردارویی، میگرن فرد درمان نشده یا افراد به دلیل عوارض، تمایل به مصرف دارو نداشته باشند؛ در این حالت پزشک متخصص درمان میگرن با استفاده از تزریق بوتاکس را به مراجع خود پیشنهاد می‌دهد؛ زيرا تزریق بوتاکس به طور قابل توجهی در کاهش تعداد دفعات یا شدت دردهای میگرنی مؤثر بوده و حتی در درمان سردردهای تنشی در ناحیه پیشانی و پشت سرهم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیماران مبتلا به میگرن مزمن که به درمان‌های دارویی معمول جواب نداده اند، کاندید مناسبی برای تزریق بوتاکس هستند. همچنین تزریق بوتاکس در درمان سردردهای پس سری، سردردهای همراه با درد گردن و سردردهای تنشی هم مؤثر است.
​​​​​​​منظور از این نوع سردردها، سردردی است که ۱۵ روز در ماه یا بیشتر، شخص را درگیر کند. هرچه این نوع سردرد تکرار بیشتری داشته باشد، بیمار نتیجه بهتری از تزريق بوتاکس خواهد گرفت.

  • بیماران میگرنی که تعداد حمله‌های سردرد کمتر از ١٥ روز در ماه دارند.
  • انواع دیگر سردرد بجز میگرن
  • حساسیت به آمپول بوتاکس
  • ابتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مثل میاستنی گراویس (بوتاکس باعث تشدید بیماری می شود)
  • سردردهای ناشی از فشار خون بالا
  • سردردهای دوران پریود
  • سردرد سینوزیت

در مطالعه ای که روی بیماران با سردرد مزمن انجام شد ٨٠٪؜ بیمارانی که تزریق بوتاکس داشتند، کاهش شدت سردرد یا كاهش تعداد حملات سردرد و یا هر دو مورد را گزارش کرده اند. حدود ٦٠٪؜ بیماران میگرنی درمان سردرد با بوتاکس را عالی گزارش کرده اند، به گونه اى كه حملات سردرد میگرن کاملاً از بین رفته است، در حدود ١٩٪؜ بیماران کمی بهتر شده و ٢٠٪؜ تغییری در شدت و تعداد حملات سردرد گزارش نکرده اند.

تزریق بوتاکس با مکانیسم فلج کردن عضلات باعث شل شدن و جلوگیری از انقباض آن‌ها مى شود؛ در مطالعات صورت گرفته مشخص شده که عملكرد پیشگیری از سردرد با تزريق بوتاکس با مکانیسم دیگری انجام می شود و آن جلوگیری از آزاد شدن سیگنالهای درد در پایانه‌های عصبی سر و گردن است، بنابراین استفاده از بوتاکس در کاهش سردرد، بیشتر از آن که به شل شدن عضلات مربوط باشد، ناشی از کاهش انتقال سیگنال‌های درد به نخاع خواهد بود.
​​​​​​​بوتاکس مانع از سردرد‌های میگرنی، درست پیش از شروع آن‌ها می‌شود، اما برای رسیدن به این نتیجه، نیاز به زمان خواهد داشت.

ناحیه مناسب برای تزریق بوتاکس میگرن، بستگی به نشانه‌ها و نقاط سردرد بیمار دارد. پزشک متخصص با معاینه‌ دقیق، بهترین نقطه‌ها را برای تزریق بوتاکس انتخاب می‌کند تا شما در کوتاه‌ترین زمان ممكن درمان شوید. تعدادى از این نواحی به شرح زیر است:

  • پیشانی
  • هر دو گیجگاه
  • پشت سر
  • کنار و پشت گردن
  • قسمت‌های بالای شانه