1.در برخى از آقایان بخشهایی از صورت (مثل گونهها) فاقد ریش است ولی بخشهای دیگر (مثل چانه) تراکم خوبی دارد.
2.برخی از آقایان ریش و سبیل کامل ولی با تراکم کم و موهای ضعیف دارند؛ این افراد عموماً نمیتوانند ریش و سبیل خود را بلندکنند.
این مشکلات را میتوانیم با کاشت ریش و سبیل برطرف کنیم.
علت ضعفهای موجود در موهای ریش و سبیل
- عوامل ژنتیکی
عوامل ارثی یا ژنتیکی احتمالاً مهمترین دليل کمپشت بودن موهاى ریش و سبیل هستند. اگر پدر و پدربزرگ شما ریش پرپشت و سبیلضخیمی داشتهاند، احتمالاً برای شما نیز چنین خواهد شد و برعکس. البته وضعیت ریش و سبیل در خانواده مادری هم مهم است.
وقتی یک چیزی ارثی یا ژنتیکی است، دارویی وجود ندارد که بتواند شرایط را عوض کند. در حال حاضر کاشت ریش و سبیل تنها چارهایاست که داریم و داروها، لوسیونها، سرمها، مزوتراپى و … نمیتوانند معجزهای در رشد ریش و سبیل شما داشته باشند! - هورمونها
هورمونها میتوانند یکی از علل کمپشتی ریش و سبیل باشند. هورمونی که روی رشد موهای ریش و سبیل تأثیر دارد، تستوسترون است؛یکی از هورمونهای جنسی بدن که به هورمون جنسی مردانه نیز معروف است.
تولید و ترشح هورمون تستوسترون در دوران بلوغ آقایان زیاد میشود. برخی از متقاضیان کاشت ریش و سبیل کسانی هستند کهبدنشان تستوسترون کمتری تولید میکند.
همچنين در برخی از مردان خونرسانی به نواحی گونه ضعیفتر از خونرسانی به سایر بخشهای صورت است. به همین دليل مواد مغذیو هورمونهای کمتری به فولیکولهای این ناحیه میرسد و باعث میشود در اين افراد، نواحی گونه خالی از مو باشد. - آسیبها و بیماریها
برخی آسیبها به پوست و بیماریهای پوستی میتوانند باعث طاسی موقت یا دائم در نواحی ریش و سبیل شوند:
زخم
جای بخیه
شکستگی
عملهای جراحی مثل جراحی ترمیم شکاف کام
سوختگیها
فولیکولیت (التهاب فولیکول مو)
ریزش ریش و سبیل ناشی از موارد بالا اغلب موقتى است ولی اگر دائمی باشد، تنها راه بهبود شرایط، کاشت ریش سبیل است. - سبک زندگی
خواب کافی، خوردن غذاهای سالم، ورزش و كاهش استرس، برای سلامت عمومی بدن و همچنین رشد ریش و سبیل مهم هستند. در موردرژیم غذایی، ویتامینهای بیوتین و نیاسین میتوانند روی رشد موهاى ریش و سبیل و سر مؤثر باشند. این ویتامینها در خوراکیهاییمانند تخم مرغ، آووکادو، شیر، ماهی و تخم آفتابگردان یافت میشوند.
کاندیدای مناسب
کاندیدای مناسب برای کاشت ریش و سبیل عبارتاند از:
آقایانی که وضعیت سلامت عمومی خوبى دارند.
آقايانى که ریش و سبیل کمی پشتی دارند، بخشهایی از ریش یا سبیلشان دچار طاسی شده یا به طور مادرزادی ریش و سبیلندارند.
کسانی که از کاشت موی صورت انتظارات صحیحی دارند و با محدودیتها و عوارض این روش درمانی آشنا هستند.
به عنوان متقاضی کاشت موی صورت باید بدانید که محدودیتهای این روش چیست و چقدر نزدیک به چیزی است که در ذهن دارید ومیخواهید به آن دست یابید.
1. تعداد جلسات کاشت
هدف ما این است که در یک جلسه درمانی به بالاترین تراکم ممکن که پوست صورت شما اجازه میدهد، برسیم. معمولاً در یک جلسهمیتوانیم سبیل و ریش ناحیه چانه را به طور کامل بکاریم. ولی ممکن است برای کاشت کامل ریش، بیش از یک جلسه نیاز باشد. در موردکسانی که به دلیل زخم و آسیبهای پوستی دچار طاسی ریش و سبیل شدهاند، داستان کمی متفاوت است. برای رسیدن به تراکم بالا دراین افراد ممکن است به ۲ یا حتی ۳ جلسه درمانی نیاز باشد.
2. تراکم
این که در کاشت موی صورت به چه تراکمی برسیم، به خودتان بستگی دارد. هر تراکمی را که شما درخواست کنید و پوست صورتتاناجازه دهد، هدف ما خواهد بود. معمولاً بین ٢٠٠-٣٠٠ واحد فولیکولی (گرافت) برای کاشت سبیل کفایت میکند. برای کاشت سبیل وریش ناحیه چانه، به ٥٠٠-٦٠٠ گرافت نیاز داریم. کاشت کامل ریش و سبیل، ممکن است به ۲۵۰۰ گرافت یا بیشتر نیاز داشته باشد.
3. جهت رشد موها
باید بدانید که پوست صورت نرمتر و نازکتر از پوست سر است. با وجود این که ما تمام تلاش خود را میکنیم که فولیکولها در جهتدرستی در پوست قرار بگیرند، ممکن است جهت رشد تعدادی از موها در جریان دوره ریکاوری تغییر کند. در مجموع شکل رشد موهایریش و سبیل در سال اول بعد از کاشت ممکن است غیرطبیعی به نظر برسد. ولی در سال دوم و سوم ظاهر ریش و سبیل بهبود یافته وطبیعی میشود.
4. ضخامت مو
موی ریش و سبیل معمولاً ضخیمتر از موهای سر است. واحدهای فولیکولی موجود در صورت، یک یا دو تار مو دارند ولی بیشتر واحدهایفولیکولی موجود در پوست سر، سه یا چهار تار مو دارند. برای کاشت ریش و سبیل از موهای موجود در پشت سر استفاده میکنیم کهضخیمترین موها را دارد و سعی میکنیم فولیکولهای تک یا دو مویی را برداشت کنیم. با تمام این تلاشها ممکن است موهای ریش وسبیل چندان ضخیم نباشند. البته به مرور زمان فولیکول های مو با بافت جدید خود هماهنگ می شوند و ضخامت بیشتری می گیرند.
عوارض کاشت ریش و سبیل
عوارض موقتى کاشت ریش شامل موارد زیر است:
1.خارش و التهاب
2.ورم نواحی گیرنده
3.حساسیت صورت و بانک مو نسبت به لمس
4.قرمزی پوست صورت و بانک مو
5.بیحسی پوست صورت و بانک مو
6.تشکیل شدن و ریختن دلمهها یا لختههای خون
مشاهده این عوارض در دوره نقاهت، طبیعی است ولی باید روز به روز بهتر شده و در عرض چند روز ناپدید شوند. اگر قرمزی، تورم یاکبودی ماندگار شود، باید با پزشک خود تماس بگیرید.حدود ۲ تا ۳ هفته بعد از کاشت ریش و سبیل، موهای ناحیه گیرنده میریزد. این اتفاق هم طبیعی و موقتى است. بزودى موهای جدید ازفولیکولها جوانه زده و رشد میکند.
روشهای کاشت ریش و سبیل
تفاوت روشهای کاشت ریش
تفاوت روشهای مختلف کاشت مو در دو مورد خلاصه مى شود: ١. شیوه برداشت فولیکولها و ٢. ابزارهایی که استفاده میشود.
1.شیوه برداشت فولیکولها
دو شیوه کلی برای برداشت فولیکولها از بانک مو وجود دارد:
برداشت نواری: این شیوه در روش FUT استفاده میشود. در برداشت نواری، پوست را به شکل نواری باریک برش زده و برداشتمیکنیم. سپس پوست بالا و پایین ناحیه برش را به هم بخیه میزنیم. این شیوه با ایجاد زخم و خونریزی همراه است.
برداشت واحدهای فولیکولی: این شیوه در سایر روشهای کاشت مو استفاده میشود و در آن هر فولیکول به طور مجزا و بااستفاده از ابزارهای ظریف، از پوست خارج میشود. این شیوه زخمی روی پوست ایجاد نمیکند، خونریزی ندارد و نیازی به بخیههم نیست. روش استخراج واحدهای فولیکولی با حداقل تهاجم انجام شده و به روش بدون جراحی مشهور است.
2. ابزارها و دستگاهها
ابزارها و دستگاههای مختلف کاشت مو بیشتر در مرحله برداشت به کمک میآیند. در روشهایی که از برداشت واحدهای فولیکولیاستفاده میشود، میتوانیم استخراج فولیکولها به شکل دستی یا اتوماتیک انجام بدهیم. این اصلیترین وجه تفاوت بین روشهایکمتهاجمی کاشت مو است.
روش FIT: استفاده از پانچ و انبرکهای دستی برای برداشت فولیکولها
روش SUT: استفاده از پانچ ماشینی و سیستم ساکشن برای برداشت فوليکولها
روش Micro FIT: استفاده از پانچ ماشینی با قابلیت تغییر سایز و سیستم ساکشن برای برداشت فولیکولها
بهترین روش کاشت ریش و سبیل
مراحل کاشت ریش و سبیل
کاشت مو در صورت از پنج مرحله برنامهریزی، بیحس کردن، برداشت، آمادهسازی و کاشت تشکیل شده است.
1.برنامهریزی
ابتدا باید ببینیم که برای رسیدن به تراکم دلخواه شما، به چند گرافت نیاز داریم. برای این کار روی صورت چند مثلث یا مستطیل فرضیرسم كرده و تعداد موهای موجود در آنها را میشماریم. به این ترتیب میتوان محاسبه كرد که برای رسیدن به تراکم مد نظر، به چندگرافت نیاز داریم.
در مرحله بعد باید بانک مو را بررسی کنیم. موهایی که برای کاشت ریش و سبیل انتخاب میشوند، باید دو ویژگی داشته باشند:
تا حد امکان ضخیم باشند؛ زيرا موهای ریش و سبیل معمولاً ضخیمتر از موهای سر است.
واحدهای فولیکولی موجود در سر، ١-٤ تار مو دارند ولی واحدهای فولیکولی ریش و سبیل، ١-٢ تار مو دارند. پس باید سعی کنیمدر زمان برداشت گرافتها، آنهایی را انتخاب کنیم که ١-٢ تار مو داشته باشند.
با در نظر داشتن این دو ویژگی، باید بهترین محل برای برداشت گرافتها را در بانک مو مشخص کنیم.
2.بیحسی موضعی
برای مراحل استخراج و کاشت فولیکولها نیازی به بیهوشی عمومی نیست و هر دو مرحله را میتوان با بیحسی موضعی انجام داد. داروی بیحسی موضعی به صورت تزریقی در بانک مو و در مراحل بعد به نواحی گیرنده (ریش و سبیل) تزریق میشود.
3. برداشت فولیکولها از بانک مو
چگونگی انجام مرحله برداشت به روش کاشت ریش و سبیل بستگی دارد. در صورتی که از روش FUT استفاده شود، برشی در پشت سرایجاد شده و پوست به همراه فولیکولهایش به شکل نواری برداشت میشود.
اگر از روش FIT یا سایر روشهای کمتهاجمی استفاده شود، فولیکولها به شکل واحد یا تك تك استخراج میشوند. در این روشها بااستفاده از ابزاری به اسم پانچ، سوراخی در پوست ایجاد کرده و فولیکول را از بافتهای مجاور جدا میکنیم. سوراخ ایجاد شده حداکثر١ میلیمتر ضخامت دارد. برای همین خونریزی نخواهید داشت و نیازی هم به بخیه زدن نیست.
4.آمادهسازی گرافتها
مرحله آمادهسازی گرافتها در کاشت ریش و سبیل نیاز به دقت و ظرافت زیادی دارد. کادر درمانی در این مرحله باید با استفاده ازمیکروسکوپ، واحدهای فولیکولی حاوی ١-٢ تار مو را آماده کنند. بیشتر اوقات وقتی یک واحد فولیکولی را از بانک مو استخراج میکنیم،کمی بافت پوستی اضافی در اطرافش وجود دارد. در کاشت موهای صورت این بافت اضافی باید با وسواس بیشتری نسبت به کاشتموی سر حذف بشود.
5.کاشت گرافتها در نواحی ریش و سبیل
خط بالایی ریش را باید به نحوی كاشت که شبیه به ریش طبیعی باشد؛ یعنی از گرافتهای يك تار مویی استفاده كرد و گرافتها را بهصورت پراکنده در پوست قرار داد. برای سایر نقاط تلاش میکنیم تا حداکثر تراکم را ایجاد کنیم. جهت قرار گیری فولیکولها در پوستمهم است؛ مثلاً نباید خواب موهای ریش به سمت بالا باشد.
کاشت گرافتها در روش FUT و سایر روشهای کاشت ریش و سبیل از لحاظ تکنیکی تفاوتی ندارند. یعنی در همه روشها به کمک پانچسوراخهایی در پوست ایجاد کرده و گرافتها درون آنها قرار میگيرند.
در روشهای جدیدتر مثل micro FIT میتوان از پانچهایی با اندازههای مختلف استفاده كرد. مثلاً از پانچهای ۰.٥- ۰.۷ میلیمتریبرای گرافتهای تک مویی و از پانچهای ۰.۷- ۰.۸ میلیمتری برای گرافتهای دو تار مویی استفاده میشود. وقتی دستمان در انتخابضخامت پانچ باز باشد، نتایج کاشت ریش و سبیل طبیعیتر خواهد شد.
مراقبتهای قبل و بعد از کاشت ریش و سبیل
قبل از کاشت ریش
- از ۱۰ روز قبل از جلسه کاشت مو، داروهای حاوی آسپرین مصرف نکنید. در مورد مصرف داروهای رقیق کننده خون یا داروهاىضد انعقادی، با پزشک خود مشورت کنید.
- حداقل از ۳ روز قبل از جلسه کاشت مو، نوشیدنیهای الکلی و داروهای ضد التهابی (مثل ایبوپروفن یا ژلوفن) مصرف نکنید.
- مصرف ویتامین C به مدت ١ هفته قبل از جلسه کاشت مو میتواند سرعت ترمیم پوست را بیشتر کند.
- در روز مراجعه به کلینیک، نوشیدنیهای کافئین دار (قهوه، چای، نوشابه و انرژیزا) مصرف نکنید. کافئین میتواند خونریزی راافزایش دهد.
- اگر داروی فيناسترايد مصرف میکنید، از ١ روز قبل از کاشت ریش و سبیل مصرف آن را متوقف کرده و تا ۶ ماه بعد از کاشتاز مصرف آن پرهیز کنید.
بعد از کاشت ریش
کاشت ریش و سبیل دوره نقاهت دشواری ندارد. بعد از اتمام جلسه درمانی، معمولاً جایی از سر یا صورت پانسمان نمیشود و ممکناست فقط از آنتیبیوتیک موضعی به شکل کرم یا لوسیون برای پوشش نواحی گیرنده و بانک مو استفاده شود.
روز بعد از کاشت باید صورت خود را با محلول ضدعفونی کننده مخصوص بشویید.
در روز دوم باید صورت خود را با آب سرد و صابون مایع با pH ملایم بشویید.
معمولاً بعد از ٣ روز تمام زخمهای کوچک خوب میشوند.
١ روز، ٤ ماه و ٦ ماه بعد از کاشت ریش و سبیل بهتر است برای چکاپ به کلینیک مراجعه کنید.
ممکن است برای پیشگیری از عفونتها، به شما آنتی بیوتیک خوراکی بدهیم. حتماً داروهای تجویز شده را در زمان مناسب و بهطور کامل مصرف کنید.
ورم صورت ٢٤-٤٨ ساعت بعد از کاشت به حداکثر میرسد و ظرف ٢-٤ روز بعد فروكش مى كند.
۳ ماه بعد از کاشت، موهای کاشته شده میریزند و کمی طول میکشد تا موهای جدید جوانه بزنند. حدود ۱ سال باید صبر کنیدتا نتایج نهایی کاشت ریش و سبیل را مشاهده کنید ولی نتایج اولیه ٤-٦ ماه بعد از کاشت قابل مشاهده هستند.
کاشت مو چیست؟
كاشت مو یا پیوند مو به روشی گفته میشود که در آن فولیکولهاى مو از ناحیهای از بدن به ناحیهای دیگر منتقل میشوند.
مثلاً فولیکولها را از پشت سر، برداشت میکنیم و در جلوی سر يا در صورت (ناحیه گیرنده) پیوند میزنیم.
مزایای کاشت ریش و سیبیل چیست؟
- کاشت مو تنها روش درمانی دائم و مؤثر برای درمان ریزش مو در نواحی مختلف بدن از جمله صورت و سر است.
- ٧٠-١٠٠٪ گرافتها با موفقیت در پوست سالم کاشته میشوند. این نرخ برای پوستهای آسیب دیده ٤٠-٧٠٪ است.
- کاشت مو در هر جای بدن، بدون درد، خونریزی و نیاز به بخیه است. البته روشهایی داریم که تهاجمیترند كه در ادامه توضیحخواهیم داد.
- ریکاوری سریع؛ روشهای امروزی کاشت مو کمتهاجمی و کمدردسر هستند. قرمزی، التهاب و تورم صورت از جمله عوارض طبیعیکاشت مو هستند که طی چند روز برطرف میشوند. تقریباً از روز دوم میتوانید به کارهای روزانه خود بپردازید، هرچند بهتر استچند روزی مرخصی بگیرید.
- موهاى كاشته شده رشد میکنند.
معایب کاشت ریش و سیبیل چیست؟
- کاهش ذخایر بانک مو؛ مناسبترین فولیکولها برای کاشت در صورت و سر، فولیکولهای موجود در پشت سر هستند. اگر از اینفولیکولها برای کاشت ریش استفاده کنیم، شاید در آینده فولیکول کافی براى کاشت موی سر نداشته باشیم.
- موهاى كاشته شده ۳ هفته بعد از کاشت میریزند. این اتفاق یکی از رخدادهای طبیعی بعد از کاشت مو است. بزودىفولیکولهای کاشته شده تار موی جدیدی میسازند و جای خالی موهای ریخته شده پر میشود.
آیا کاشت ریش درد دارد؟
تنها مرحلهای که ممکن است کمی درد داشته باشيد، مرحله تزریق داروی بیحسی به صورت است. سایر مراحل بدون درد و تحت بی حسی موضعی انجام میشوند. قدرت التیام پوست صورت بسیار بالاست و آسیبهای جزئی ایجاد شده در مرحله کاشت گرافتها به سرعت ترمیم میشود، حتی سریعتر از پوست سر.