تزريق چربى

یکی از نشانه‌های پیری صورت، کاهش حجم آن است. با افزایش سن به آرامی بالشتک‌های چربی که در بخش‌های مختلف صورت قرار دارند، تحلیل می‌روند و باعث استخوانی شدن ظاهر و افزایش عمق چین و چروک‌ها می‌شود. روش‌های زیادی براى جبران حجم از دست رفته، رفع چین و چروک‌ها و به طور کلی جوانسازى وجود دارد.
​​​​​​​تزریق چربی یکی از مؤثرترین روش‌های جوانسازی و حجم‌دهی بوده که در سال‌های اخیر بسيار مورد استقبال واقع شده است. در این مقاله نگاهی كلى به اصول تزریق چربی، کاربردها، عوارض و … می‌پردازیم.

قبل

بعد

تزریق چربی

در این روش جوانسازی، از چربی به عنوان یک فيلر يا پركننده استفاده می‌شود. فیلرها یا حجم‌دهنده‌های پوستی، دسته‌ای از مواد تزریقی هستند که با ورود به لایه‌ای از پوست، موجب حجم‌دهی و جوانسازی پوست می‌شوند. فیلرها انواع گوناگونی دارند و بیشتر با عنوان تزريق ژل شناخته می‌شوند. ژل‌ها فقط یکی از انواع فیلرهای قابل استفاده بوده و تزریق چربی هم در دسته‌ فیلرها قرار می‌گیرد.
در تزریق چربی از چربی‌های بدن خود فرد (مانند شكم، ران و…) استفاده می‌شود. ماندگاری بیشتری نسبت به ژل  داشته و بافت‌های بدن واکنش بدی به چربی‌های تزریق شده نمی‌دهند. به علاوه اگر اصول درمانی رعایت شود، عوارض این روش بسیار کم و محدود است.

مزایای تزریق چربی​​​​​​​

1. در تزریق چربی از چربی‌های بدن خودتان استفاده می‌شود. بدین ترتیب احتمال وقوع واکنش‌های آلرژیک به ماده‌ خارجی کاهش می‌یابد.
2. نتایج تزریق چربی ماندگار، طبیعی و ایمن است.
​​​​​​​3. تزریق چربی روشی کم‌تهاجمی و مؤثر برای جوانسازی پوست است.

معایب تزريق چربى​​​​​​​

1. ساكشن و آماده‌سازی چربی برای تزریق، نسبت به تزریق ژل که در آن مواد تزریقی از پیش آماده هستند، وقت بیشتری می‌برد.
2. نقاهت بعد از تزريق چربى، اندكى بيشتر از تزريق ژل است.
​​​​​​​3. برای افزایش حجم زياد و ثابت، ممکن است به چندین جلسه‌ درمانی نیاز داشته باشید.

کاربردهای تزریق چربی​​​​​​​

1. تزریق چربی در صورت
تزريق چربى صورت برای رفع چین و چروک‌های آن مانند خطوط خنده، خط اخم، خطوط افقی پیشانی یا خطوط پنجه كلاغی (در اطراف چشم) بسیار مناسب است. در این حالت، چربی از شکم، ران یا سایر بخش‌های بدن شما معمولاً با روش لیپوساکشن استخراج شده و پس از آماده‌سازی به بخش‌های مورد نظر تزریق می‌شود.
فرورفتگی‌های ناشی از افزایش سن یا گودى‌های ناشی از آکنه و جوش هم به خوبی با این روش قابل اصلاح است. افزایش حجم لب‌ها، کانتور خط فک، رفع عقب رفتگی چانه و موارد این چنینی نیز با تزریق چربی اصلاح می‌شوند.
​​​​​​​
2. جوانسازی پوست دست
برای جوانسازی پوست دست، افزایش حجم و پوشاندن تاندون‌ها و عروق سطحی که در سنین بالا در پشت دست قابل مشاهده هستند، می‌توان تزريق چربى انجام داد.

مراحل تزریق چربی​​​​​​​

ابتدا چربی از نقاط مختلف بدن مانند شکم، پشت ران و… به کمک روش لیپوساکشن استخراج می‌شود. چربی استخراج شده خالص سازی شده و سپس با استفاده از سرنگ‌های خاصی به محل مورد نظر تزریق می‌شود. به این ترتیب مراحل تزریق چربی را باید سه مرحله دانست:
​​​​​​​
 ۱. استخراج چربی
قبل از شروع عمل، محل استخراج چربی مشخص شده و با استفاده از داروی بی‌حسی موضعی، منطقه‌ استخراج بی‌حس می‌شود. سپس در آن محل برش کوچکی ایجاد شده و با استفاده از دستگاه لیپوساکشن، میزان چربی مورد نظر استخراج می‌شود.

۲. خالص‌سازی
چربی استخراج شده در دستگاه سانتریفوژ قرار می‌گیرد. این دستگاه با استفاده از ویژگی گریز از مرکز، باعث جداسازی ناخالصی‌های موجود در چربی استخراج شده می‌شود. چربی آماده‌ شده را در سرنگ‌های کوچک مخصوصی قرار می‌دهند تا برای مرحله‌ جایگذاری آماده باشد.

۳. جایگذاری
 در این مرحله محل‌های مورد نظر برای تزریق چربی آماده‌سازی می‌شوند. متخصص پوست سرنگ مخصوص را به بخش‌های مورد نظر وارد می‌کند. در این مرحله‌ ممکن است از تکنیک‌های جراحی مختلفی استفاده شود. معمولاً سوزن تزریق چند بار به پوست وارد و از آن‌ خارج شده و هر بار مقدار کمی چربی تزریق می‌شود. در هر بار تزریق، خطی از چربی در لایه‌های زیرین پوست قرار می‌گیرد تا شبکه‌ای از این خطوط در لایه‌ی مورد نظر تشکیل شود.
​​​​​​​
این فرآیند چندین بار تکرار می‌شود تا به نتایج دلخواه و حجم مناسب برسیم. گاهی اوقات پزشك برای رسیدن به کانتور مد نظر، بعد از تزریق محل تحت درمان را ماساژ می‌دهد. ممکن است بعد از اتمام کار، بر قسمت‌هایی که تزریق چربی انجام شده، پانسمانی قرار بگیرد.

عوارض و خطرات تزریق چربی​​​​​​​

خوشبختانه تزریق چربی یکی از کم‌عارضه‌ترین و ایمن‌ترین روش‌های جوانسازی پوست است. بروز عوارض جانبی شدید بسیار نادر است. برخی عوارض طبیعی مانند ورم و کبودی، بدون نیاز به درمان و حداکثر تا ۲ هفته بعد از درمان برطرف می‌شوند. لازم به ذکر است که در تزریق چربی، احتمال وقوع عوارض زير بسیار کم بوده و تاکنون در كلينيك مشاهده نشده است.

1. حساسیت و واکنش آلرژیک به بی‌حسی موضعی
2. عفونت (بسیار نادر)
3. اختلال در حس پوستی- بى حسى (گذرا)
4. اسکار (نادر)
5. واکنش آلرژیک به چربی تزریقی به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی
6. آسیب به ساختارهای عمقی پوست به دلیل مهارت‌ کم 
7. نتایج نامطلوب که ممکن است نیاز به جلسات درمانی بیشتر داشته باشد.
​​​​​​​
احتمال وقوع بسیاری از این عوارض بستگی به مهارت و تجربه‌ جراح دارند. به همین علت انتخاب یک مرکز درمانی حرفه‌ای و مجرب اهمیت بسیار زیادی دارد.